Muffinki ze szpinakiem i serem feta
na ok. 22 muffinki
Przygotowanie nadzienia:
Jeśli do przepisu użyjemy mrożonego szpinaku należy go wcześniej odmrozić i odcedzić nadmiar wody. Jeśli używamy świeżego szpinaku - ugotuj go w lekko osolonej wodzie na małym ogniu. Odcedź od nadmiaru wody i posiekaj. Następnie pokrój ser feta w kostkę.
Jeśli do przepisu użyjemy mrożonego szpinaku należy go wcześniej odmrozić i odcedzić nadmiar wody. Jeśli używamy świeżego szpinaku - ugotuj go w lekko osolonej wodzie na małym ogniu. Odcedź od nadmiaru wody i posiekaj. Następnie pokrój ser feta w kostkę.
Przygotowanie masy:
Do dużej miski wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i wymieszaj. W drugim naczyniu połącz śmietanę/jogurt, olej i jajka i dobrze wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Dodaj zawartość tej miseczki do składników suchych i wymieszaj. Wyciśnij ząbek czosnku, dodaj ser i szpinak, i delikatnie wmieszaj w masę. Za pomocą łyżki przełóż do foremki wyścielonej papilotkami. Piec około 20 minut w 190°C.
Smacznego :)
Wskazówka: Gdy uznasz że ciasto jest zbyt gęste dolej trochę mleka ;)
składniki |
pokrój ser feta |
wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz |
składniki mokre |
wymieszaj widelcem do uzyskania jednolitej masy |
połącz składniki suche z mokrymi |
dodaj ser feta ... |
i szpinak |
wymieszaj :) |
Tak prezentują się po upieczeniu :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz