piątek, 22 marca 2013

Muffinki na słono: ze szpinakiem i fetą




Muffinki ze szpinakiem i serem feta
na ok. 22 muffinki



Przygotowanie nadzienia:
Jeśli do przepisu użyjemy mrożonego szpinaku należy go wcześniej odmrozić i odcedzić nadmiar wody. Jeśli używamy świeżego szpinaku - ugotuj go w lekko osolonej wodzie na małym ogniu. Odcedź od nadmiaru wody i posiekaj. Następnie pokrój ser feta w kostkę.
Przygotowanie masy:
Do dużej miski wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i wymieszaj. W drugim naczyniu połącz śmietanę/jogurt, olej i jajka i dobrze wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Dodaj zawartość tej miseczki do składników suchych i wymieszaj. Wyciśnij ząbek czosnku, dodaj ser i szpinak, i delikatnie wmieszaj w masę. Za pomocą łyżki przełóż do foremki wyścielonej papilotkami. Piec około 20 minut w 190°C.


Smacznego :)

Wskazówka: Gdy uznasz że ciasto jest zbyt gęste dolej trochę mleka ;)


składniki
pokrój ser feta
wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz
składniki mokre

wymieszaj widelcem do uzyskania jednolitej masy
połącz składniki suche z mokrymi
dodaj ser feta ...
i szpinak
wymieszaj :)

Tak prezentują się po upieczeniu :)









0 komentarze:

Prześlij komentarz