Racuchy z jabłkami
1. Przygotowanie rozczynu:
W rondelku rozpuścić masło, dodać ok.100 ml mleka i podgrzać tak, aby było letnie. Następnie dodajemy drożdże i cukier. Rozczyn odstawić na 15 min do wyrośnięcia.
2. Przygotowanie jabłek:
Obrać jabłka ze skórki i pokroić w kosteczkę.
3. Przygotowanie masy:
Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać rozczyn, wlać resztę mleka i dodać jajka. Wymieszać łyżką do konsystencji gęstej śmietany. Dodać pokrojone jabłka i wymieszać.
Na rozgrzany olej nakładać łyżką niewielkie placuszki. Smażyć na rumiano z obu stron. Ostudzone posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem
Smacznego!
Wskazówki: gdy wyrobione ciasto jest za gęste, dodać trochę mleka
0 komentarze:
Prześlij komentarz