niedziela, 23 czerwca 2013

Mocno czekoladowe muffinki z wiśniami


Muffiny mocno czekoladowe 
z wiśniami 
na ok. 14 sztuk

Gdy masz podobny problem do mnie, że otrzymujesz kilka razy w miesiącu od swojej babci gorzką czekoladę bez okazji i chomikujesz ją po szafkach, ponieważ za nią nie przepadasz - to witam w klubie :) Przedstawię jeden ze sposobów wykorzystania zdrowej, gorzkiej czekolady. 

Muffinki wychodzą mokre i soczyste od owoców :)




Składniki:
  • 1 szklanka świeżych lub zamrożonych odpestkowanych wiśni, ( wykorzystałam nieudany dżem wiśniowy [same owoce], który używam do polewania naleśników i deserów :)),
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki kakao,
  • 2/3 szklanki drobnego cukru,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 200 g gorzkiej, roztopionej czekolady i ostudzonej,
  • 80 g masła, roztopionego i ochłodzonego lub oleju,
  • 1 szklanka maślanki/ jogurtu naturalnego/ kwaśniej śmietany,
  • 2 jajka, 

Przygotowanie:
Rozdrobić gorzką czekoladę i rozpuścić w łaźni wodnej. Tak samo postąpić z masłem. Odstawić do ostudzenia. Połączyć suche składniki : mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i kakao. W drugiej misce połączyć mokre składniki: śmietanę, masło, roztopioną czekoladę oraz jajka. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać energicznie. 
Wypełniamy papilotki do 1/3 objętości a następnie na wierzch dajemy owoce. Kolejno przykrywamy je masą do 2/3 objętości papilotki. 
Pieczemy w 220°C przez 20 min. 

 Wskazówka: Część posiekanej czekolady można wsypać do suchych składników, dzięki czemu gryząc muffinkę będziemy przegryzać oprócz smacznych wiśni czekoladę ;)





SMACZNEGO ! :))

0 komentarze:

Prześlij komentarz